Hamilelik dönemi çok önemli bir dönemdir. Yakın bir zamanda bir bebeğiniz olacaktır. Hamilelik döneminde ağız ve diş sağlığında bazı değişikliklerin olması bir gerçektir. En önemli değişiklik östrojen ve progesteron hormon düzeylerindeki artış olacaktır ve bu artış dişlerde ve dişetlerinde olası sorunların artmasına yol açacaktır.
Özellikle değişen östrojen ve progesteron hormonları dişetlerinde iltihaplanmalara ve kanamalara yol açabilir.
Bu nedenle diş temizliğine ve bakımına hamilelik döneminde daha fazla önem verilmesi gerekir.
Bebek eksik kalsiyum ihtiyacını annenin kemiklerinden karşılar; yani annenin dişlerinin hamilelik boyunca kalsiyum kaybettiği inancı doğru değildir. Fakat sağlıksız dişler, çürükler ve dişeti hastalıkları düşük veya erken doğum riskini artırmaktadır. Bu nedenle hamile kadınların sürekli hekim kontrolünden geçmesi ve beslenmesine dikkat etmesi gerekir.
Hamilelik diş kaydına neden olur mu?
Halk arasında hamilelik döneminde annenin diş kaybının olacağı ya da eksik kalsiyumun dişlerden karşılanacağı inancı doğru değildir. Sadece hamilelik hormonların değiştiği ve kendine has özellikleri olan bir dönem olduğu için dişler daha çabuk çürüyebilmekte veya dişeti hastalıkları oluşabilmektedir. Hamilelik döneminde dişlerde meydana gelen bu bozulmalarının birkaç sebebi vardır:
Hamilelik döneminde kişi değişen hormonal özelliklere bağlı olarak şeker oranı yüksek besinlere yönelirler, bu da dişlerde çürümeye yol açar.
İlk zamanlarda bulantı ve kusma sonucu dişlerde ve ağızda biriken asit yine çürüklere neden olur. Hamilelik hormonları dişetlerinin kanamasına yol açar. Dişlerine gerekli bakımı göstermeyen annelerde bu nedenle bazı hastalıklar ortaya çıkar.
Hamilelik döneminde dişetleri neden kanamaktadır?
Hamilelik bir kadının bedeninde birçok değişikliklerin yaşandığı özel bir dönemdir. Vücuttaki östrojen ve progestron hormonlarının artması sonucunda dişetleri hastalanmaya daha meyilli bir hale gelirler. Bazı kadınlarda Hamilelik Gingivitis'i adı verilen, dişetlerinde iltihaplanmalar görülmektedir. Kanamalar olabileceği gibi şişlik, kızarıklık şeklinde de kendini gösteren bu hastalık tedavi edilmezse dişeti tümörü de oluşturabilir. Hamilelik döneminde bu hastalıkların kalıcı tedavisi yapılamaz ama birtakım önlemler alınabilir. Hamilelik sonrasında ise kesinlikle tedavi edilmelidir.
Hamilelik Gingivitis'ini hamilelik boyunca görülebileceği gibi genellikle 2-3. aylarda başlamaktadır. Hamileliğin son aylarında ise rahatsızlık verici bir boyuta ulaşır. İltihaplanmayla beraber hamile kalınmışsa bu rahatsızlık hamilelik sürecinde daha da şiddetlenip tehlikeli olabilir.
Hamilelikte diş hekimine ne zaman gidilmelidir?
Hamile olmayı isteyen veya hamile olduğundan şüphelenen kişiler vakit geçirmeden diş hekimine gidip, temizlik yaptırıp ve kontrollerini aksatmazlarsa hamilelik boyunca görülebilecek olumsuz etkilerden uzak kalabilirler. Hamileliğin ilk 3 ayında yapılan temizliği, hekiminizin önerisine bağlı olarak 2. ve 3. periyotlardaki bakım ve temizlik izler. Hamilelik boyunca diş hekimine gidilip kontrolden geçilmelidir. Fakat bu dönemde her seans olabildiğince kısa tutulmalıdır
İletişim Formu