Kanal Tedavisi, çürükler dolayısıyla kaybedilebilecek duruma gelmiş dişlerin, mikroplu tüm kısımlarının temizlenerek, uzun süre daha ağızda kalmasını sağlamak, diş kayıpları sonrasında oluşabilecek hem maddi hemde manevi açıdan sizleri zorlayacak daha ileri tedavilerin önüne geçmek amacıyla yapılan tedavi şeklidir.
Ağızda kanal tedavisi yapılarak kurtarılan diş, o bölgede çiğnemeye yardım etmeye devam edecek, bu şekilde yine o bölgedeki kemiğin aktif halde kalmasıyla beraber çene kemiklerindeki erimeyi de büyük ölçüde azaltacaktır. Kanal tedavisi dişin içindeki damar ve sinir dokularının hasar gördüğü durumlarda uygulanan bir tedavi şeklidir. Dişin içerisinde bulunan, sinirler ve damarlar hasar gördüğünde işlevini kaybeder. Bunun sebebi kırık diş veya derin diş çürüklerinde bulunan bakterilerdir. Dişin sinirlerine ulaşan bu bakteriler dişte şiddetli ağrı ve diş kökünün ucunda iltihap yaparlar. Kanal tedavisi dişteki iltihapın ilerleyiş derecesine göre bir veya birkaç seansta yapılır. Anestezi altında ilgili dişteki çürük temizlenerek dişin içindeki iltihaplı damar ve sinirler çıkartılır. Bu boşluk kanal tedavisine uygun olarak genişletilir. İltihap ilerlemişse birkaç seans pansuman yapılarak kurutulur. Diş dolguya hazır hale gelince kök kanalları kanal dolgu maddesiyle doldurulur ve dişin üst yapısı yapılır.
Aşırı harap olumuş dişlere de kanal tedavisi yapılabilir mi?
Aşırı madde kaybına uğramış dişlerin kökleri yeteri kadar sağlam ise kanal tedavisi uygulanabilir. Bu dişlere daha sonra kökünden destek alarak kaplama yapılıp sağlıklı bir şekilde kullanılması sağlanabilir.
Kanal tedavisi yapılan dişler kırılır mı?
Kanal tedavisiyle dişlerin içerisindeki sinirlerle birlikte dişin beslenmesini sağlayan yapılar da çıkartıldığı için dişin kırılganlığı artar. Bu yüzden kanal tedavisi gören dişlerin kaplanmasında fayda vardır.
Estetik dolgular da diğer dolgular kadar dayanıklı mıdır?
Günümüzde estetik dolguların bazı özellikleri diğer dolgulardan çok daha üstündür ve giderek diğer dolguların yerini almaktadırlar. Dayanıklılık açısından da ikisi arasında bir fark yoktur hatta kırılmaya karşı daha dirençlidirler.
Kanal tedavisi çok uzun sürer mi?
Kanal tedavisinin süresi genellikle dişin durumuna bağlıdır. Dişinizdeki ağrı ve iltihap belirtileri geçene kadar pansuman yapılması gerekebilir. Bu da bir kaç seans sürebilir. Tek köklü dişlerde ise çok büyük şikâyetler yoksa tedavi tek seansta tamamlanabilir.
Kanal tedavisinin yerine yapılabilecek başka bir tedavi seçeneği var mıdır?
Kanla tedavisi yapılan dişler sinirleri etkilenmiş hatta iltahabın kemiğe kadar yayıldığı dişlerdir. Eğer dişe kanal tedavisi yapılmaz ise dişi çekmekten başka seçenek yoktur.
İletişim Formu