Dijital Diş Hekimliği

CAD-CAM teknolojisinde; hazırlanan dişlerin ölçüsü kamera yardımı ile fotoğraflanarak (dijital) alınır. Elde edilen ölçü 10 mikron (1 mm'nin yüzde biri) hassasiyetindedir. (Böylelikle kaplama altıda ileride oluşabilecek çürüklerin önüne geçilmiş olur.) Dijital olarak alınan ölçü üzerine bilgisayar ortamında tasarım yapılır. Hazırlanan sanal tasarımlar kazıma ünitesine yönlendirilerek hazır porselen ve zirkonyum bloklardan elde edilir. Kısa bir süre içerisinde kenar uyumu, sağlamlık ve estetiği bir arada barındıran restorasyonlar elde edilir. Tüm ağız üç boyutlu olarak görülebildiğinden hazırlanan restorasyonların etrafında gıda birikimi, yükseklik gibi olumsuzluklar gözlenmez.

CAD-CAM

CAD-CAM teknolojisi ile ne tür restorasyonlar üretilir?

  • Kuron (Dakikalar içerisinde hazırlanır doğal renkte üretilebilir.)
  • Köprü (3-4 saat içerisinde restorasyon tamamlanabilir.)
  • Zirkonyum köprüler (24 saat içerisinde full ağız zirkonyum köprüler yapılabilir.)
  • Porselen Dolgu (inley-onley) (özellikle kanal tedavi ve fazla madde kaybı olan dişlerde dişlerin ilerde kırılmasına karı kaplamanın en iyi alternatifidir. kaplama gibi dişin daha fazla madde kaybetmesi yerine eksiği tamamlayacak parça porselen bloklardan üretilerek tedavi dakikalar içerisinde tamamlanır.)
  • Porselen lamina, ön bölgede estetik sıkıntılar yaşayan hastalarımıza en güvenilir ve hızlı çözüm sunar. Renk sıkıntısı ve kalıcı lekelenme olan ama dişlerinin şeklinden memnun olan hastalarda işlemden önce mevcut durum dijital olarak kayıt edilir. sonrasında dişlerin kopyası hazırlanarak aynı orjinal morfolojide laminalar hastaya yapıştırılır. Hasta dişlerinin morfolojisinden memnun değilse yeni bir tasarım yapılır, hastanın onayı alınarak üretime geçilir.

Çeşitli görüntüleme yöntemleri ile 2 ve 3 boyutlu güvenilir, görüntü kalitesi yüksek, tanı ve tedavi planlamasını kolaylaştıran çözümlerin tümünü kapsayan teknoloji  ürünlerinin diş hekimliği alanında kullanılmasıdır.

Dijital diş hekimliğinin yıllardır vazgeçilemeyen ve en önemli kullanım aracı haline gelen panoromik röntgen rutin teşhis aracı haline gelmiştir.

Dijital sistemler ile  gülüş tasarımı

Dijital sistemler ile gülüş tasarımı

Estetik diş hekimliğinin vazgeçilmez bir parçası haline gelen gülüş tasarımı da günümüz dijital diş hekimliği uygulamaları ile daha kolay ve daha hızlı bir uygulama haline gelmiştir.

Planlamanın yapıldığı seansta hastaya son görüntüsünün nasıl olacağını bir görüntü üzerinde sunabilme imkanı hem hasta hem de hekim açısından çok daha faydalı olmaktadır.

Hastaya sunulan 3 boyutlu görüntü sayesinde fonksiyon ve estetik sağlanırken hastanın tüm beklentilerinin de hekim tarafından anlaşılabilmesini sağlayan bilgisayar destekli çeşitli programlar ile diş hekimliği yeni bir boyut kazanmıştır.

Dijital  Panoramik Röntgen

Dijital Panoramik Röntgen

Dişlerde meydana gelen komplikasyonların tespiti açısından radyografi yöntemi oldukça önemlidir. Panoramik röntgen ile dişlerin hepsi ve çenedeki tüm sorunlar bir tek röntgen filmi ile görülebilir. Çene kemiğinde bulunan kistler veya tümörlerin teşhisinde ,kemik kayıplarının derecesinin tespitinde ve bazı gözle görülemeyen çürük-kırık gibi durumların teşhisinde röntgenler büyük önem taşır.

Tüm cerrahi işlemlerden önce, implant yapımında ve ortodontik işlemlerin öncesinde radyografiye başvurulur. Röntgenin dijital ortamda gerçekleştirilmesi hem alınan radyasyonu azaltır hem de görüntü kalitesini artırır. Bu da tabii ki tedavinin olumlu sonuç vermesi üzerinde etkilidir. Bu röntgenler aynı zamanda dört ayrı pozisyondan dişlerin ve çenenin görülmesine yardımcı olur. Diğer metotlara göre daha kaliteli olan bu işlem çocuklar üzerinde de uygulanabilir.

DİJİTAL PANORAMİK RÖNTGEN SİSTEMİNİN FAYDALARI

  • Bu röntgen daha geniş çeneye sahip olan hastaların tüm çene yapısını gösteren özel bir çekim moduna sahiptir.
  • Yine çocuklar için özel olarak geliştirilmiş bir modu da vardır.
  • Röntgende bulunan ölçek özellikle implant uygulamalarında kolaylık sağlar.
  • Periapikal kalitesini yansıtan film mevcuttur.
  • Gömülü dişleri ve oluşan lezyonları görme şansı veren orthagonal film özelliği vardır.
  • Tüm dişler ve çene yapısı bir röntgen üzerinde görülebilir.
  • Gözle görülmeyen çürük, çatlak, tümör gibi oluşumları fark etmeye yarar.
  • Bu röntgenler sayesinde birçok hastalık erken tanı sayesinde kolayca tedavi edilebilir. Böylece hem maliyet düşer hem de zamandan tasarruf sağlanır.
  • Dijital röntgen sayesinde görüntü kalitesi artmaktadır. Yine daha az radyasyon yaydığı için oldukça sağlıklıdır.
  • Bu röntgenlerde DR sistemi vardır. Bu sistem istenilen oranda büyütme veya küçültme sağlamakta; CD'ye aktarım imkanı vardır, e-mail yoluyla görüntü basılabilmektedir.

Dijital diş hekimliği uygulamaları özellikle implant cerrahisinde ve protez planlamasında etkili ve güvenli uygulamalar sunar.

dental-tomografi

Dental Tomografi

Dental tomografi x-ışını kullanılarak incelenmek istenilen bölgenin kesitsel görüntüsünü oluşturmaya yönelik radyolojik teşhis yöntemidir. Tomografi görüntüsü ile normal röntgen filmlerinde görülmeyen kemik ve yumuşak doku detayları görülebilmektedir. Dental tomografi cihazı ile aksiyel, sagital ve koronal planlardan çok sayıda kesit alınır. Daha sonra bu kesitler ileri düzey yazılımlar yolu ile yeniden dilimlenip yapılandırılarak hedeflenen bölgenin istenilen açıdan ve her yönden görüntülenebilmesi sağlanır. Yüksek teşhis detayı ve ölçüm doğruluğu veren bu kesitler her türlü tedavide bir yol gösterici olmaktadır. Ayrıca kafatasının hacimsel görüntüsü oluşturularak kemik yapısı da incelenebilmektedir.