Bu anestezide hastanın hava yolları açıktır ve sorulan sorulara cevap verebilir. Bu işlemin anestezi uzmanı tarafından yapılması gerekir. Derin uyku hali de olan sedasyon, bilincin baskılanması sonucu oluşur. Sedasyon verilen hasta, el ve ayak parmaklarına bağlanan bir cihazla takip edilir. Bu cihaz oksijen oranını ölçmektedir. Bazı yönlerden genel anesteziye benzese de aslında bu genel anestezi değildir. Komutlara cevap veren hasta derin bir uyku halindedir ve bu işlem muayenehanede yapılmaktadır. Hekimin verdiği komutlara ve uyaranlara tepki veren hastanın tansiyonu düzenli olarak ölçülür. Anestezi uzmanın verdiği ilaçla sedasyonu gerçekleştirilen hasta herhangi bir ağrı duymaz, hatta daha sonra yapılan operasyonu hatırlamaz. Bu da psikolojisinin bozulmamasına ve daha sonra uygulanacak işlemlere olumsuz yargı geliştirmemesine neden olur.
Uygulamanın en önemli sebepleri diş hekimi korkusu ve bulantı refleksidir.
Diğer nedenler ise çocuklarda korkuya sebep olan ve uzun seanslar gerektiren tedavilerin korkusuz ve kolayca yapılabilmesidir. Ayrıca zihinsel ve bedensel engelli çocuklarda da tedavi kolaylığı sağlar.
Hasta sedasyon için verilen madde kesildikten kısa bir süre sonra kendine gelir.
Avantajları
- Diş hekimi stresinin ortadan kaldırılması ve bulantı refleksinin önlenmesi ile hekim açısından rahat bir çalışma ortamı sağlar.
- Hasta açısından rahat ve güvenli bir ortam yaratır ve korku hissini tamamen giderir.
- Ağrı eşiğini yükselterek ağrıyı hastanın hissetmesini önler.
- Kalp hastaları ve hipertansiyonu olan hastalarda lokal anestezi ortamının rahat tolere edilmesini sağlar.
- Özellikle korkuya eğilimli çocuklarda olumsuz psikolojik travmaları engeller. Onların işlem sırasında uygulamanın başarısını etkileyecek hareketlerde bulunmasını engeller.
İletişim Formu