Şeffaf Plaklar ile Ortodonti

İnsanların doğuştan mükemmel ve düzgün bir diş yapısına sahip olması sık rastlanan bir durum değildir. Bu yüzden çarpık, eğri, yamuk ve düzensiz dişler birçok insan için önemli bir sorundur. Dişlerinin görüntüsü bozuk olması nedeni ile güven eksikliği hisseden ve sosyal sorunlarla karşılaşan kişi sayısı oldukça fazladır. Genellikle diş çapraşıklığı dişler üzerine yapıştırılan braket adı verilen metal düğmeciklere takılan tel, lastik ve yaylar vasıtası ile çocukluk çağında yapılır. İleriki yaşlarda ise dişlerdeki bu farklı metalik görüntü estetik olarak kişiye rahatsızlık verebilir. 

İsviçreli ve Koreli bilim adamları tarafından uygun vakalarda uygulanmak üzere, hafif ve orta düzeyde diş bozukluklarında gözle görünmeyen şeffaf apareyler yardımı ile dijital bir tedavi metodu geliştirilmiştir. Bu yöntemde, neredeyse göze hiç çarpmayan şeffaf apareyler vasıtası ile hafif basınç uygulanarak dişlerin etkin, doğru ve de hızlı bir şekilde istenen ideal pozisyona doğru hareket ettirilmesi mümkündür. Bu apareyler sayesinde dişlerinizin tedavi aşamaları dijital platformda planlanarak ideal duruş pozisyonlarına doğru hareket ettirilmesi sağlanmaktadır.

Tedavi Planlaması

Telsiz ortodonti, ortodontik tedavi alanında önemli teknolojilerden birisidir. Aligner adı verilen kişiye özel üretilen şeffaf plaklar, dişlerin düzeltilmesi amacıyla kullanılır ve bir ortodontik tedavi şeklidir. Dişlerinizde bulunan çapraşıklığı tedavi ederken telsiz olması sebebiyle ortodontik bir tedavi gördüğünüz dışarıdan belli olmaz. Yine şeffaf olması sebebiyle tel görüntüsüne sahip değildir; bu açıdan da oldukça estetiktir.

Invisalign plaklar, dişlerin hareket ettirilecekleri pozisyonlarına uygun olarak üretilir. Bu plakların her biri 0.05 mm'lik bir hareket alanı yaratır. Plakların 15 günlük periyotlarda takılır. 15 gün bittikten sonra diğer plağa geçilir.

İşleme başlarken hekim ilk başta hastanın ağzınızdan ölçüler alır ve bu ölçüleri CAD-CAM teknolojisi ile 3 boyutlu olarak tarayıp bilgisayara aktarır. Sanal ortamda dişler bilgisayar simülasyonu sayesinde hareket ettirilir. Hareketler gözlemlenerek 0.05 mm?lik harekete göre şeffaf plak üretimine geçilir. Tedavinin tüm planı sanal ortamda hazırlanır ve daha sonra sonuç da üç boyutlu olarak görüntülenebilir.