Estetik Diş Hekimliği

Estetik Diş Hekimliği, sağlıklı ve güzel bir gülümsemeyi sağlamak amacı ile genel diş hekimliği ile bazı temel prosedürlerin beraber uygulandığı bir süreci kapsar. Diş estetiği tedavi hizmetleri porselen laminalar, metalsiz porselen kaplamalar ya da köprüler, diş beyazlatma yöntemleri, onley dolgular, zirkonyum köprüler ya da implant üstü porselenleri kapsamaktadır.

Diş hekimliğinde fonksiyon ve fonasyon (konuşma) sağlanırken estetiğin de sağlanabilmesidir.En önemli amaç; doğru bir gülüş dizaynı ile doğal görünümlü dişlerdir.

Estetik dişhekimliği ile  dişlerimizi güzel göstermek ve rahat gülebilmek  için günümüzde yapılabilecek çok fazla alternatifimiz bulunmaktadır. Doğru tespit ile soruna yönelik minimal tedavi ile maksimum estetik sağlanabilmektedir.

Birleşik yaprak kaplamalar: ( Komposite laminate veneer )

Eğer dişlerinizin şekil, renk veya diziliminden memnun değilseniz (örneğin; ön dişleriniz aralıklıysa) ve dişlerinizi kestirmeden bir tedavi şeçeneği arıyorsanız birleşik yaprak kaplamalar uygun ve estetik  bir çözüm olur. Dişleriniz üzerinde herhangi bir aşındırma yapılmadan, dişlerinizin yüzeyi temizlendikten sonra uygulamaya geçilir. Tek seansta işlem tamamlanır.

Birleşik yaprak kaplamaların zamanla renklendiği doğru mu?
Birleşik yaprak kaplamalarla da uzun süreli ve başarılı tedaviler elde etmek mümkündür. Bu başarı kullanılan malzemenin kalitesine, hekimin becerisine ve hastanın ağız hijyenine bağlıdır. Özenli bir kullanımla renklenmeden uzun yıllar kullanılabilir.

Daha sonra şeklinden memnun kalmazsam dişlerime zarar vermeden çıkartılabilir mi?
Birleşik yaprak kaplamalar dişe herhangi bir zarar vermeden çıkartılabilir. Çıkartıldıktan sonra dişlerinizin yüzeyi tükürüğünüzün içerisindeki maddeler sayesinde eskisi gibi olacaktır.

Birleşik yaprak kaplamaların kırılma riski var mıdır?
Dişlerinizin bakımına özen gösterdiğiniz sürece böyle bir sorunla karşılaşmazsınız. Doğal dişlerinizle de çok sert cisimleri kırmaya calışmamanız gerektiği gibi birleşik yaprak kaplama yaptırdıktan sonra da sert cisimleri kırmaya çalışmamalısınız. Ayrıca tırnak yeme gibi alışkanlıklardan da uzak durmalısınız.

Seramik yaprak kaplamalar (Porselen laminate veneer)

Temel olarak estetik sorunları olan ön dişlerde, çok ince porselen tabakanın dişlerin ön yüzlerine yapıştırılmasıyla bu sorunların giderilmesini amaçlar. Dişlerin ön yüzeylerinden ortalama 0,3-0,7 mm kesim yapmak yeterlidir. Laboratuvar aşamaları olduğu için tek seansta takılamazlar. En az iki seans ta işlem tamamlanır. İstenilen renk ve boyda hazırlanırlar. Metal içermemesi ve ışık geçirgenliğinin iyi olması sayesinde estetik olarak başarılıdır. Porselen olmasının avantajlarından biri ise çay, kahve, sigara gibi dış etkenlerle renk değiştirmezler.

Seramik yaprak kaplama yaptırdıktan sonra eskisi gibi çiğneyebilir miyim?
Seramik yaprak kaplamalar dişe özel bir yapıştırma yöntemiyle yapıştırılar. Yapıştırıldıktan sonra dişten kazıyarak çıkartmak gerekir. Yani çiğnerken uyguladığınız kuvvetler kaplamaları yerlerinden çıkartmaz, rahatlıkla eskisi gibi çiğneyebilirsiniz.

Seramik yaprak kaplamalarla dişlerdeki çapraşıklıklar giderilebilir mi?
Dişlerinizdeki çapraşıklık çok ileri derecede değil ise ve sosyal konumunuzdan dolayı diş teli kullanamıyorsanız size en iyi çözüm seramik yaprak kaplama olacaktır. Diş Hekiminizin kontrolü sonrasında tedavinizin nasıl olması gerektiğine hekiminizle birlikte karar vermelisiniz.

Seramik yaprak kaplamaların ömrü ne kadardır?
İyi bir ağız bakımı, klinik ve labarotuvar çalışmalarının da iyi olmasıyla çok uzun yıllar seramik yaprak kaplamalarınızı kullanabilirsiniz.

Tam estetik porselenler

Güçlendirilmiş porselen yapılardır. Altta metal desteği olmadığı için ışık geçirgenliği daha iyidir. Bu da önlemli ölçüde estetik kazanç sağlar. Özellikle ön dişlerde tercih edilirler.

Metal Desteksiz Sıkıştırılmış Seramik Kron-Köprüler : (empress porselen crone ? bridge)
Güçlendirilmiş porselenin özel makinalarda sıkıştırılması ile elde edilir. Özellikle ön dişlerde, ışık geçirgenliğinin çok iyi olmasından dolayı tercih edilir.

Metal Desteksiz Zirkonyum Köprüler :
Destek olarak metal yerine beyaz renkli  zirkonyum alaşım kullanılır. Dayanıklılığının çok yüksek olması arka bölgedeki köprülerde kullanılabilmesini sağlamaktadır. Ayrıca zirkonyumun beyaz renkli olması da köprünün estetik avantajını oldukça önemli kılar.

Zirkonyuma karşı alerji oluşabilir mi?
Zirkonyum insan dokusuyla uyumu en yüksek olan metallerden bir tanesidir. Allerji riski çok düşüktür.

Metal desteksiz olmasının avantajları nelerdir?
Metal destekli porselenlerin diş ile dişeti birleşim yerinde koyu renkli bir çizgi göürülür. Ayrıca ışığı iyi geçiremediği için fotoraf makinası flaşı gibi bazı ışıklarda sanki yokmuş gibi görülürler. Tam seramiklerde ise bu özellikler tam tersidir.

Zirkonyum köprülerin avantajı nelerdir?
Zirkonyum metali el değmeden makinada işlendiği için dişle birebir uyum gösterir. Dayanıklılığı çok fazla olduğu için arka bölgelerde de kullanılabilir.

Bonding

Bonding dişteki kırık ve çatlakları onarmanın ya da özellikle ön dişlerde şekil ve renk değiştirmek için kullanılır. Önce yapıştırılacak kompozit malzemenin rengi ile doğal dişinizin rengi birbirine uyumlu hale getirilir. Daha sonra dişiniz hafifçe törpülenerek buraya yapıştırma malzemesinin sıkı yapışmasını sağlamak için bir jel sürülür. Kompozit malzeme uygulandıktan sonra dişe oturtulup, yüksek yoğunluklu ışıkla sertleştirilir. Daha sonra da doğal görünüm için parlatılır. Bonding küçük alanlar üzerinde etkilidir çünkü daha geniş alanlar kırılmaya müsaittir.